برای بسیاری از افراد گشت و گذار با ماشین شخصی یک فعالیت سرگرم کننده و مهیج است. با این حال، در بسیاری موارد، راننده نیاز دارد تا سرعت خودرو را برای مدت طولانی ثابت نگه دارد. فشار دادن مداوم پدال ها می تواند برای راننده خسته کننده باشد. کروز کنترل برای رفع این مشکل و بهبود تجربه رانندگی طراحی شده است. در این مقاله از ایران یدک سنتر به بررسی نحوه کار کروز کنترل خواهیم پرداخت.
سیستم کروز کنترل چیست
کروز کنترل یا سیستم نگهدارنده سرعت یک قابلیت پیشرفته در خودروها می باشد که سرعت تعیین شده توسط راننده را بدون هیچ گونه دخالت خارجی حفظ می کند. در واقع این سیستم به طور خودکار سرعت ماشین را کنترل می کند و به وسیله نقلیه اجازه می دهد تا با سرعت تعیین شده توسط راننده حرکت کند. به عبارتی این سیستم یک محدودیت سرعت برای خودرو تعریف کرده و اجازه نمی دهد ماشین از آن محدودیت عبور کند.
کروز کنترل چگونه کار می کند؟
در معرفی کروز کنترل و کاربرد آن باید گفت هنگامی که کروز کنترل فعال شود، سنسورها به صورت مداوم اطلاعاتی مانند سرعت خودرو و فاصله با خودروها یا سوژه های مجاور را به واحد کنترل ارسال می کنند. واحد کنترل با استفاده از اطلاعات دریافتی، تصمیم می گیرد که سرعت خودرو را چگونه تنظیم کند. اگر فاصله تا خودروهای اطراف کافی باشد، سرعت خودرو را برابر سرعت مورد نظر تنظیم می کند. در صورتی که فاصله کافی نباشد، سرعت را کاهش می دهد.
مزایا و معایب استفاده از کروز کنترل
کروز کنترل رانندگی را آسان و راحت می کند. به طور کلی، استفاده از سیستم نگهدارنده سرعت مزایا و معایب خود را دارد و بستگی به شرایط رانندگی، نوع جاده و تجربه راننده است که مناسب بودن آن مشخص می شود.
مزایا کروز کنترل چیست؟
کاهش خستگی راننده : نقش اصلی سیستم نگهدارنده سرعت، حفظ سرعت ثابت خودرو با حذف فشردن پدال گاز است. این ویژگی در مسافت های طولانی بسیار کاربردی بوده و باعث کاهش خستگی و استرس یک پا می شود.
بازدهی سوخت بالا : حرکت با سرعت ثابت به جای شتاب گرفتن، مصرف سوخت وسیله نقلیه شما را کاهش می دهد. از این رو، هنگام رانندگی در مسافت های طولانی، سیستم کروز کنترل می تواند مصرف سوخت را بهبود بخشد.
افزایش عمر مفید خودرو : یکی از مزایای استفاده از کروز کنترل افزایش طول عمر وسیله نقلیه شماست. شتاب و کاهش مکرر می تواند فشار بیشتری را به اجزای مختلف خودروی شما وارد کند. با به حداقل رساندن تغییرات ناگهانی در سرعت، فشار روی قطعات کاهش یافته و به طور بالقوه عمر آنها افزایش می یابد.
جلوگیری از سرعت غیر عمدی : این سیستم از سرعت غیرعمدی جلوگیری می کند، زیرا به طور خودکار شتاب را تنظیم می کند تا خودرو را در محدوده سرعت از پیش تعیین شده نگه دارد. این ویژگی به رانندگان کمک می کند تا از محدوده های سرعت مجاز تجاوز نکنند.
معایب کروز کنترل چیست؟
بالا رفتن خطر خواب آلودگی: استفاده از سیستم کنترل سرعت برای مدت طولانی ممکن است به خواب آلودگی شما منجر شود. از آنجایی که خودرو با سرعت ثابتی شتاب می گیرد، سطح هوشیاری شما ممکن است در دراز مدت کاهش یابد. از این رو، توصیه می شود هنگام استفاده از قابلیت کنترل سرعت خودکار در بزرگراه ها، هر 10 تا 15 دقیقه یک بار خودرو را به صورت دستی کنترل کنید.
محدودیت استفاده در شب : یکی از معایب استفاده از کروز کنترل داستن محدودیت در ساعات خاص است. کروز کنترل در هنگام رانندگی در شب کارایی ندارد، زیرا ویژگی دید در شب سنسور های این سیستم ضعیف است. حتی با وجود جاده های روشن، دید این سنسور ها به خوبی نور روز نیست. بنابراین، ممکن است استفاده از کروز کنترل در شب خطراتی برای شما به دنبال داشته باشد.
عملکرد ضعیف در ماشین های دنده ای : این نگهدارنده سرعت ممکن است شتاب موتور را در ماشین های دنده ای کاهش دهد اما همواره باید دنده ها را به صورت دستی تعویض کنید تا دور بهینه حفظ شود. از همین روز در ماشین های دنده ای کاربرد مناسبی ندارد.
جمع بندی
در سال های اخیر، سیستم های کروز کنترل هوشمند به طور ویژه ای محبوبیت پیدا کرده اند. این سیستم هوشمند به سنسورهای ویژه ای مجهز است که می تواند فاصله خود را با سایر خودروها و موانع پیش رو اندازه گیری و حفظ کند. برخلاف سیستم های سنتی که برای رانندگی در شهر توصیه نمی شوند، کروزر کنترل های هوشمند در شرایط ترافیکی شهری نیز کارایی دارند.